Het RIVM komt officieel met code oranje, na het voorval afgelopen zaterdag met de aan mandarijntjes verslaafde Yannick K. (22) uit Opheusden. “Stop na het derde mandarijntje”, adviseert het RIVM daarom nu met klem. “De kans dat je daarna een smakeloos exemplaar krijgt, neemt vanaf dat moment exponentieel toe.”

Terug naar afgelopen zaterdag. Nadat Yannick bij de super een netje mandarijnen heeft gekocht, rukt hij het buiten open. Het ene na het andere mandarijntje verdwijnt partje voor partje in Yannicks mond. Maar bij het achtste mandarijntje gaat het gruwelijk mis.

“Elk mandarijntje was sappig en zoet”, blikt de Opheusdenaar snikkend terug. “Los in de schil, heerlijk. Maar het achtste was ineens waterig en smakeloos, en ook nog eens met een taaie schil. Ik heb het partje meteen uitgespuwd en de rest in de groenbak gegooid. Bah, mijn hele smaak verdwenen. Ik ben me rot geschrokken.”

“Het is november en iedereen weet dat de lekkerste mandarijntjes er weer aankomen”, legt de RIVM-woordvoerder maar weer eens uit. “Maar het risico is evident. We zeggen het keer op keer: in elk netje zit wel een vies mandarijntje. Wees je hiervan bewust en laat je niet verleiden tot meer mandarijntjes dan drie. Wees streng voor jezelf.”

Yannick volgt inmiddels vrijwillig een traject bij verslavingsinstelling Novadic, waar hij in de 24-uurs opvang zit. Het goede nieuws is dat hij vooruitgaat: “Misschien moet ik beginnen met alleen mandarijntjes tijdens sinterklaas”, zegt hij strijdbaar. “Iedereen weet dat ze dan op hun aller-, allerlekkerst zijn. De kans op een vieze is dan echt supadupa klein.”