Hoort u ook bij de stroming die Brr gevaarlijk! denkt als het over elektriciteit gaat? Niet nodig! Stroom is uw lachertje, mits u weet wat u doet. Wilt u voor eens en altijd huisvrienden worden met uw stroom, er nooit meer bang voor hoeven zijn? Schaf dan om te beginnen een spanningzoeker aan. Een spanningzoeker, de naam zegt het al, geeft uw leven pit!

Een spanningzoeker is bijzonder nuttig. U prikt er de nieuwe mayonaise mee door, roert er de koffie mee, trommelt er heerlijk mee in de handpalm, draait er de pannenhengsels mee aan, smeert er boterhammen mee, ritst er de belastingenvelop mee open, speelt er fantastisch luchtgitaar op, én… u fikst er de lamp mee! Waar gebruikt u uw spanningzoeker eigenlijk voor?

In mijn keukenla ligt sinds kort weer een spanningzoeker. Ik was de mijne kwijt. Uitgeleend aan vrienden natuurlijk en nooit meer teruggekregen. Een spanningzoeker geeft een zekere status: “Hé ligt daar nou een spanningzoekertje?” Behalve dat een spanningzoeker een handig hebbedingetje is, geeft hij je ook het gevoel dat je niet voor een gat te vangen bent. Dat je niet voor elk wissewasje de monteur laat komen. Dat je je eigen eerstelijns bent bij klein huishoudelijk ongemak. Dat je recessiebestendig bent. Maar wacht, misschien gaat dit betoog voor u als leek te snel. Laten we eerst eens kijken wat een spanningzoeker eigenlijk IS!

Om die vraag te beantwoorden gaan we eerst bepalen wat een spanningzoeker NIET is. Een spanningzoeker heeft niets te maken met spanning zoeken. Althans, niet in de zin dat een spanningzoeker een leuk verzetje zoekt of een avontuurtje wil. Dat zou me een rare boel worden. Anderzijds heeft een spanningzoeker wel degelijk te maken met spanning VINDEN!

Om een spanningzoeker te durven gebruiken moet u stevig in de schoenen staan. Gebruikt u een spanningzoeker, dan staat er namelijk niets tussen u en een wisse dood dan een dun stukje inferieur Koreaans hardplastic. Ik geef het u te doen, de spanningzoeker hanteren. Een spanningzoeker wordt dan ook vooral gebruikt door waaghalzen zoals ik, en niet door twijfelaars, zoals misschien u. Een spanningzoeker is ook iets voor onafhankelijke mensen, mannen en vrouwen die hun lot in eigen hand nemen. Aha, u bent nieuwsgierig geworden?

Mooi, dan ga ik u nu uitleggen wat een spanningzoeker WEL is!

Een spanningzoeker lijkt op een klein schroevendraaiertje. U kunt er zelfs (kleine) schroefjes mee aandraaien, mocht u daar behoefte aan hebben. Hij heeft plastic om het ijzeren staafje. Maar een spanningzoeker is méér.

Kortgezegd: een spanningzoeker zoekt waar de stroom in je huis precies zit. In het handvat van de spanningzoeker bevindt zich een knap elektrisch systeempje. Draadjes die eindigen in een lampje. Dat lampje kan aan. Dat gaat ook aan, maar daarvoor moet u wel even uw moed bij elkaar rapen en een keer slikken. Wilt u graag dat het lampje gaat branden? Dan zult u toch echt even zonder dralen uw spanningzoeker in het gat van uw stopcontact moeten steken. Leest u dat goed? Ja dat leest u goed. Met de spanningzoeker zoekt u namelijk waar de spanning (ook wel ‘stroom’) precies in het stopcontact zit. Die zit namelijk ALTIJD in een van de twee gaten. Dat heeft te maken met plus en min of, zo u wilt, credit en debet. In welk gat moet ik mijn spanningzoeker dan steken, vraagt u? Welnu, gaat het lampje in het handvat branden? Bingo, dan heeft u het goede gat gevonden! Blijft het donker in uw spanningzoeker? Probeer het dan nog eens, maar nu in het andere gat… En?

Om spanning te zoeken met een spanningzoeker moet u dus wel even spanning zoeken; een grappig taalzinnetje dat nu spontaan bij mij opkomt, maar waar we ook weer niet te lang bij stil moeten staan. Waarom een spanningzoeker spanningzoeker heet en geen stroomzoeker of stroomvinder zoals het Engelse ‘streamfinder’, wat veel positiever klinkt, weet niemand.

Resteert natuurlijk de vraag WAAROM u in uw huis spanning zou willen zoeken. Welnu, wat dacht u van Veiligheid? Stroom is namelijk met het blote oog bijna niet te zien – zeker niet voor een leek – en dat zou betekenen dat u pas weet dat er stroom zit als u de stroom aanraakt. En dat is levensgevaarlijk, zoals u geleerd heeft. De spanningzoeker is ook reuze handig om nieuw elektries mee aan te leggen. Ook geeft het een voldaan gevoel als u een familielid, zeg ome Cor, van dienst kunt zijn als die vraagt of er nog prik op de draad zit. Zodat hij geen dju hoeft te vloeken als hij weer eens stroom krijgt.

In mijn keukenla heeft mijn beste vriend een vast plekje naast de rolmaat. Ook die mag in uw huis niet ontbreken. Maar daarover de volgende keer meer.