“Wij gaan het radicaal anders doen”, besloot Ingrid toen wij in het kalme parkje aan het water lagen. Daar schrok ik eerlijk gezegd van. Wij lagen daar net zo lekker, met een drankje in de schaduw van droef hangende takken, ons gul aangeboden door een wilg ouder dan de stad Eindhoven zelf.

Lang verhaal kort: komende woensdag trekken wij erop uit met Explorer Pro 200, een ongewisse toekomst tegemoet. Explorer Pro 200 is een rivierwaardige boot in felle kleuren met aan weerszijden, pardon wij bedoelen aan bakboord en stuurboord, dollen voor de peddels. Wij hebben een gloednieuwe aangeschaft met pomp, en volgens de track & trace zal hij vandaag worden bezorgd.

Het plan
Ons idee is om de rivier de Dommel af te zakken, een expeditie die de nodige risico’s met zich meebrengt. Explorer Pro 200 krijgt echter zulke puike recensies, dat wij menen dat ze aanvaardbaar zijn. Daarbij: wij gaan zeer goed voorbereid op weg.

Wij hebben de loop van de Dommel via Google Maps nauwkeurig bestudeerd. Er zijn gevaarlijke bochten. Maar door te sturen en op tijd mee en tegen te gaan hangen, en als gekken te peddelen, zullen wij die goed ronden. Daarnaast houden wij vanaf nu ook elke minuut de weerberichten in de gaten. Fingers crossed.

We gaan te water ergens tussen Valkenswaard en Pelt. Satellietbeelden laten zien dat bij het recent door ons ontdekte Borkel en Schaft goede tewaterlating mogelijk is. Die operatie wordt door ons als een spannend moment gezien, een keerpunt zelfs. Gaat Explorer Pro 200 soepel te water, dan zal dat de moreel flink opstuwen, verwachten wij.

Proviand
Wij nemen het nodige aan proviand mee aan boord:
– twee liter cola;
– een liter voorgemengde wodka-jus (scheurbuik);
– knabbelnootjes in een zip-zakje;
– een restje koude schotel van gisteren;
– en natuurlijk ook zonnebrillen en -crème.

Het tijdstip van terugkeer is ongewis. Hoewel de operatie doordacht is, kunnen wij enkel gissen wat het universum voor ons in petto heeft. Er zijn meer vragen dan antwoorden: hoe zal de wind staan? Waar voert de stroming ons heen? Hoe zit het met die vermaledijde muien? Is er bewolking en in hoeverre is navigatie mogelijk op zon, maan en sterren? Hoe ziet het steelpannetje eruit en waar is eigenlijk Grote Beer gebleven? 

Daarbij: hoe zal Explorer Pro 200 zich houden? Wij weten het niet (hoewel in theorie de kans bestaat dat de stroming ons richting Eindhoven zal voeren en wij onder de meest gunstige elementen rond half zes terug zijn, wat mooi op tijd is voor het eten, wat wij natuurlijk niet hopen). Hoe dan ook, met onze uitrusting kunnen wij elk scenario aan.

Uitrusting
Ingrid draagt een Bear Grylls-overlevingsmes. Daarmee kan elke situatie ten goede worden gekeerd, hoe slecht het er op sommige momenten ook mag uitzien. Zo’n mes is des avonturiers beste vriend.

Ik kies voor een Bear Grylls-verrekijker, puur voor het spotten van de flora en fauna rond de Dommel: libellen, lisdodden, ijsvogeltjes en al het moois dat deze dagen langs de oever van en ín de Dommel te spotten valt.

Woensdag start ons grote avontuur. Vanaf dat moment zijn wij haast niet, dan wel slecht bereikbaar via onze smartphones. Wil je ons nog iets zeggen, of ons succes wensen, doe dat dan voor woensdag.

Het roer gaat dus écht om. Verloopt dit avontuur goed, dan bestaat de kans dat wij met Explorer Pro 200 een volgende keer een stapje verder gaan. Wij denken: de oevers van de Rio Grande verkennen, of hartelijk kennismaken met nog onontdekte stammen langs de Amazone. Of David Livingstone achterna, de Nijl op, dat lijkt ons ook aardig. Maar eerst dus de Dommel.

Foto: Matthew Clark – Unsplash