Opgelucht maar ook down, zo omschrijft mevrouw In ’t Veld-Vluggenomen (85) haar gevoel. Breiclub Steek onder Water uit Weijerwold heeft op last van de politie de deuren moeten sluiten, nadat bleek dat op breiavonden in plaats van een lepeltje Buisman speed in de koffie werd gedaan.

“Al twintig jaar ga ik met plezier naar de breiavonden op maandag en donderdag”, zegt ze terwijl haar ogen beginnen te twinkelen. “Begonnen we na de koffie te breien, dan waren we niet te stoppen, zo snel waren we. Hup, weer een rugpand af. En volop kletsen tussendoor natuurlijk.”

Op de vraag of ze wist van de speed in het Buismanblikje, is ze even stil, maar knikt dan bevestigend. “Ja natuurlijk”, zegt ze, “maar het is de groepsdruk he. Die is op zo’n avond zo fakking hoog. Die bitches houden je in de gaten. Je moet het zo zien: insteken, doorhalen, omslaan en af laten gaan is easy peasy. Maar op ons niveau draait het om de hazelnootsteek, de mandenweefsteek en de zigzagsteek, allemaal in één trui. Zonder snelle is dat niet te doen. Doe nog maar een kopje mét, zeiden we dan.”

Mevrouw In ’t Veld weet nog niet of ze bij een andere, cleane breiclub gaat. Daar moet ze nog eens rustig over nadenken. En rust, die kan ze nu nog niet vinden. Het ergste vindt ze nog dat ze haar kleinzoon Stefan moet teleurstellen. “Elke avond had ik een trui voor hem klaar, twee per week in fantastische kleuren. Ik ging echt ham, ik zweer het je.”