Blog

Tom poes eten als een Baas! – een Masterclass, deel 3

By 6 mei 2016juni 29th, 2020No Comments

De 3 wereldwijd officieelst erkendste manieren om tom poes te eten

Na een belangwekkende kennismaking met tom poes in deel 1 en deel 2 gaan we in dit deel van de Masterclass diep in op het verschalken van tom poes. Want zoals u weet laat hij zich dat niet makkelijk! Voor u het weet zijn bordje, wangen en lippen er vol van. Toch wilt u er tijdens de kringverjaardag voor de buren een beetje knap bij blijven zitten, als baas weet u nog en niet als a-motorische kleuter. Daarom behandelen wij in dit laatste, moeilijkste deel van deze Masterclass de 3 wereldwijd officieelst erkendste methoden om tom poes zo ver mogelijk te orberen. Welke methode past het beste bij u?

Methode 1: Deep Pouce, part deux (servet-versie)
Nodig: tom poes, bordje, servet, kringverjaardag

Tom poes is door de jaren heen zijn vorm altijd trouw gebleven. Zelfs toen menig tom poezen liefhebber waanzinnig werd als de zoveelste tom poes bij het eten mateloos door zijn crème zakte, gaven de tompoucistes geen krimp. “Aan tom poes wordt niet getornd!”, luidde tot op Kamerniveau het steevaste antwoord. De stroming die als reactie hierop ontstond noemen we ook wel Deep Pouce. Aanhangers van Deep Pouce kan het allemaal niets meer schelen, helemaal niets. Bij het orberen van tom poes sperren zij hun mond ver open en duwen deze tot aan de huig naar binnen. Enige knieval werd later toegevoegd, toen mondjesmatig het servet werd toegestaan, als smaakvol teken tijdens de kringverjaardag.

Methode 2: Eetiketante
Nodig: tom poes, bordje, mes en vork, ontwikkeld coördinatievermogen, kringverjaardag

Deze chique methode, in sommige landen ook wel ‘poesje op zijn kant’, is vooral populair op plaatsen waar u met eetikette lof zult oogsten. De methode wordt vooral door dames toegepast (de ‘Eetiketante’), trouwens soms ook door heren (de ‘Eetiketoom’). De methode gaat als volgt:

  • Leg tom poes op zijkant.
  • Prik* poes aan beide ‘harde’ kanten vast met vork.
  • Snij** over de hele breedte met mes stukje*** van tom poes.
  • Breng stukje tom poes netjes in mond.

*             Zorg ervoor dat tom poes niet wegglipt.
**          Snij altijd van u af, nooit naar u toe.
***        Niet groter dan diameter van binnenste van verst opengesperde lippen, teneinde aangezichtsovervloei te voorkomen.

Methode 3: Cool Slicer
Nodig: tom poes, bordje, mes en vork, kringverjaardag en: lef! Optioneel: biertje/boertje, (klein) sigaretje.

Deze stoere ‘full throttle’ methode is geknipt voor alfamannen die ook hun steak het liefst rood van de barbecue eten en daarbij zelfs een boertje niet schuwen. De Cool Slicer laat zich niet van zijn voetstuk vallen. Door de liggende tom poes als het ware (feilloos) horizontaal te fileren/snijden en open te klappen, ‘ontleedt’ de slimme Cool Slicer tom poes. Met de bovenkant en de onderkant op het bordje en de uitgeschakelde crème onschadelijk erbovenop, zal tom poes nu snel zijn laatste adem uitspartelen. Hierna laat hij zich eenvoudig ver orberen.

Zielig voor tom poes? Wordt tom poes hier een nare poets gebakken? Zeker wel, maar de Cool Slicer zal zich beslist niet storen aan enig leed of bedenkingen in de verjaarskring. Sterker nog, tijdens het ontleden en nuttigen van tom poes drinkt hij vaak een biertje en/of laat een boertje. Of hij rookt een (klein) sigaretje.

Tot besluit

Heeft u deze Masterclass als een Baas doorlopen? Dan zullen u en tom poes vanaf nu opvallend scoren bij de kringverjaardag. Weet u al naar welke methode u lonkt? Houdt u van Deep Pouce en duwt u uw tom poes het liefst helemaal naar binnen? Bent u de kokette Eetiketante die tijdens de kringverjaardag tom poes netjes op kwebbelt? Of schakelt u als Cool Slicer tom poes harteloos uit voordat u hem bij een slokje bier inbrengt?

Ah, u weet nog niet naar welke methode u lonkt! Probeer elke methode eens op uw gemak uit, hierbij ternauwernood de eetikette aanschouwend. Aan elke methode zult u zich heerlijk laven. En vergeet nooit: bij het eten van tom poes bent u de baas!

Gratis afsluitende tip
Misschien was deze Masterclass u te hoog gegrepen. Heeft waterpleinvrees de kop opgestoken en laat u tom poes liever links liggen? Helemaal niet erg. Mocht u van kleur verschieten als tijdens de kringverjaardag tom poes ter tafel komt, leer dan om stante pede te zeggen: “Tom poes? Tom poes? Ik blief geen tom poes. Ik blief hotelcake!” Want: in tom poes spiegelt weliswaar uw ziel… maar hotelcake eet u tijdens de kringverjaardag zelfs ongeoefend al als een baas!

Tom poes eten als een Baas! – Ronald Frencken, tekstschrijver Eindhoven