Eigen werk

Tom poes eten als een Baas! – een Masterclass, deel 2

By 10 maart 2016juni 29th, 2020No Comments

Enkele Interessante Achtergronden bij tom poes

Na deel 1 van de Masterclass duiken we in dit deel diep de theorie in. We gaan het hebben over het uiterlijk van tom poes. Want daar valt veel over te zeggen! Zo is tom poes 0,0002 m3 groot. Echte kenners weten dat hij bestaat uit een laagje bladerdeeg (onder), een laagje roze (boven) en een laag vanilleroom (daartussen). Overigens zien niet alle tom poezen er hetzelfde uit. De echte warme tom poezen bakkers (heel zwierig ook wel ‘tompoucistes’) versieren tom poes. Er zit dan niet alleen een streepje slagroom over de lengte, maar zelfs een (Nederlands) vlaggetje! En soms een partje mandarijn of een druifje. Nu denkt u natuurlijk: “Wil ik, wil ik!”, maar ho: dat geldt niet voor iedereen. Veel mensen vinden het maar raar, not done zo’n opgedirkte snoefpoes. Zo ken ik via via een paar mensen die de Titanic hebben overleefd (trauma!) en die vinden zo’n poes zelfs op een ‘bootje’ lijken! Daarom ook zijn in bejaardencentra tom poezen van rijkswege niet toegestaan. Het risico is gewoonweg te groot. Hetzelfde geldt overigens ook voor de bananenboot. Ook die zult u in de ouderenzorg nooit aantreffen.

Persoonlijk vind ik dat de opgedirkte snoefpoes teveel doet denken aan een versierd ‘kistje’. Een kistje waarin je bijvoorbeeld de eigen hamster of de privémuis in de tuin begraaft wanneer die, de eigen hamster of de privémuis, door te hard aaien of teveel chips gevoerd, eenmaal ten hemel is gevaren. Harde woorden, dat zeker, maar makkelijker kan en mag ik het in deze Masterclass niet maken.

Er bestaat een omgekeerd evenredig equivalent van goede vriend tom poes: tom poesje. Het grootste verschil tussen tom poes en tom poesje zit hem in het formaat. Eenhapspoesje tom poesje ‘hapt’ u in een keer op, terwijl tom poes 6, 7, 8 of 9 happen verlangt. Perspectivisch: waar u na 1 tom poes al denkt van: “Goh, zal ik er nog een orberen? Ik ben eigenlijk al vol”, zult u na tom poesje verlangen naar een 2e of een 3e of zelfs, maar bewaar me, een 4e. Vergewis u vanaf het 2e tom poesje altijd van de plaatselijke eetikette. In de streng geëtiketteerde omgeving zult u overigens voornamelijk tom poesje aantreffen. Zo is in de bible belt ‘heidense’ tom poes een no no, zeker op zondag.

Gratis Bonusgrapje over tom poes/tom poesje
Erg leuk is het om, als tijdens de kringverjaardag de tom poesjes net buiten uw bereik staan, te vragen: “Mag ik tom poes?” “Huh, huh, wat, wat?”, zult u dan lezen op de verbouwereerde tronies van de visite, waarna u luidkeels uitroept: “Poes, poes? Ik bedoel poesje!” Om deze grap zal de kringvisite “het uit tom proesten” van het lachen. Mits, dat spreekt voor zich, zich maritieme bejaarden in het gezelschap bevinden.

In het volgende deel van deze Masterclass gaan we het hebben over de 3 wereldwijd officieelst erkendste manieren om tom poes te eten. Tot deel 3, tot tom poes!

Tom poes eten als een Baas!  – Ronald Frencken, tekstschrijver Eindhoven