Voor boze Beau P. uit Bakkum hoeft het niet meer, de kringverjaardag bij vrienden. “Komt het hartigs op tafel, zit er wéér geen sellerie salade bij”, zegt hij met van wanhoop overslaande stem.

Beau is dol op sellerie salade. Dit leidt soms tot irritatie bij de andere gasten, laatst zelfs tot slaande ruzie. “Onbekend maakt onbemind, en over sellerie salade is nu eenmaal niet veel bekend”, zegt hij. “Waar wordt het van gemaakt? Waar komt het vandaan? Groeit het boven de grond of eronder? Niemand die het weet. Maar láát mij gewoon, ik doe toch niemand kwaad?”

Beau kan er melancholiek van worden: “Vroeger gooiden mensen klakkeloos sellerie salade in hun mandje. Het zal wel opgaan, zeiden ze dan. Maar de tijden zijn veranderd. Dat is het lot van sellerie salade.” En dan ineens strijdlustig: “Dáár moeten de hoge heren in Den Haag eens iets mee doen.”

Het CPB heeft het haarfijn doorgerekend. Wat blijkt? In 96,63 procent van de gevallen gaat het bakje sellerie salade na de visite onaangeroerd de afvalbak in. Beau zou dat graag anders zien, maar berust erin. “Werken met sellerie salade is voor mij iets persoonlijks. Zeker in de hectiek van de kringverjaardag is het toch even een momentje voor jezelf. Het geeft een lekker gevoel: de sellerie voorzichtig uitsmeren zodat het toastje niet breekt, en dan steeds harder in de stengeltjes bijten, tot ze knappen. Het is gewoon het allerlekkerste dat er is. Zie dat maar eens voor elkaar te krijgen met blauwe kaas of paté.”