Eigen werk

Johan en Willem

By 11 februari 2022No Comments

Heel lang dacht ik dat ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ van Cruyff was. Of Cruijff. Dat hij ‘m ons had nagelaten. Naast nog meer blijkbaar, maar ik ben niet hardcore.

Hoe mensen je kunnen verrassen.

Voor alle duidelijkheid: op de schaal van Richter is het belang marginaal. Er zijn belangrijkere zaken. Maar toch: een scheut toen ik hoorde dat Johan het spreekwoord laf heeft gepikt. Wat gebeurt hier verdomme?

Ooit hadden we een dichter. Die leverde zo’n puik werk dat straten, pleinen en bruggen naar hem werden vernoemd: Marinus Nijhoff. ‘Prachtig’ en ‘magnifiek’ en ‘bravo’, riepen wij als Marinus dichtte. Maar voetbaltactiek? Dat had-ie niet.

Literair gezien stelt het niet veel voor, ‘Ieder nadeel heeft (heb) zijn (se) voordeel’. Het klinkt logisch, en dat is het ook. Maar dat is allemaal achteraf, je moet het wel even bedenken. Da’s andere koek.

Marinus bedacht hem 120 jaar geleden. Hij ging dood toen Cruijff werd geboren. Daar ligt geen complot. Hield Cruijff dan van Nijhoff als dichter? Daar ontbreekt harde input. Ik zwijg.

Want ongestaafde stukjes geschiedenis, dáár moeten we niet aan willen.

Waaraan wél? Aan Willem van Hanegem – waar ik trouwens óók niet hardcore over ben. Hij, Willem, bracht ‘Ieder nadeel heeft zijn voordeel’ al jaren vóór Cruijff naar de voetbalwereld. In de seventies, op z’n Rotterdams. En hou nou maar op want dat is allang bewezen.

Dus mensen.

Roep ‘m de volgende keer zonder Amsterdams accent, als je daar niet echt vandaan komt. Cruijff en zo, ik begrijp je heus wel, maar: niet doen. Gewoon lekker op z’n Marinus. Op z’n Rotterdams wil ik ‘m al helemaal niet horen.

Foto: Abigail Keenan – Unsplash