Uit de ganzen-en-eendengemeenschap komen steeds meer protestgeluiden. Elk jaar rond de jaarwisseling steekt de discussie de kop op over een hardnekkige traditie die overgaat van vader op kuiken: het onder dwang voederen en uiteindelijk slachten van mensen met een voldoende vervette lever.

Sainte-l’Oie-et-le-Canard in de regio Languedoc-Rousillon is een gemeente waar de menselijke vervette lever wordt uitgebuit. De gemeente, voor zover bekend de enige ter wereld waar uitsluitend gevogelte woont, is een populaire tussenstop voor ganzen en eenden die hun delicatesse niet willen missen, op weg naar hun mondaine overwinteringsplekken aan de Côte d’Azur en de Spaanse costa’s.

Onaangename sensatie
In Sainte-l’Oie-et-le-Canard verdient meer dan negentig procent van de inwonende ganzen en eenden de kost met het opkweken van de levers van in gevangenschap gehouden mensen. Door hen via een lange stok onder dwang voeding toe te dienen, raakt de lever sterk vervet. Dit gebeurt rectaal. Uit onderzoek blijkt echter dat dit proces een onaangename sensatie met zich meebrengt en zelfs leidt tot loopstoornissen. De meest gehoorde klacht is echter het verschralen van het gebied rond de anus. Is de lever eenmaal op het gewenste gewicht, dan wordt de mens geslacht. De lever belandt doorgaans als foie gras in de betere eendensupermarkten of op borden in ganzenrestaurants. Hier vindt deze gretig aftrek, vaak onder luid gekwaak.

Ondierlijk kweekproces
Vanuit de ganzen- en eendenwereld klinkt steeds luider gesnater om de mensonterende toestanden een halt toe te roepen. L’homme Éveillé, de Franse tak van de Nederlandse vereniging Wakker Mens, kwaakt al jaren om een boycot. Met succes, want er komt meer weerstand op de delicatesse. Dit vanwege het ‘ondierlijke’ karakter van het kweekproces, zo klinkt het. Maar de ganzenmars is nog lang.

“Totaal geen klachten”
Het opkweken van mensen voor hun lever blijkt een weerbarstige traditie. Rotgans en tevens burgemeester Govert van Sainte-l’Oie-et-le-Canard, herkent zich niet in de kritiek. “Over het opkweken van mensen voor dierlijke consumptie ontvangen wij totaal geen klachten van ze, op een incidentele verschraalde anus na”, snettert hij. “Dat gaat allemaal in harmonie. Daarbij hebben wij onze gemeente net patent aangevraagd op een unieke blikverpakking voor foie gras die met de snavel makkelijk te openen is. Die investering zien wij niet graag verdampen. Wij zijn dus met vleugels en poten gebonden, hoe spijtig ook.”

Hoop op zitstokwinst
De hoop blijft gericht op zitstokwinst door de Parti du Peuple, de Franse tegenhanger van de Partij van de Mensen. Zitstokwinst tijdens de komende verkiezingen betekent meer zitstokken in het parlement. Of die hoop nog op tijd komt voor de in gevangenschap gehouden mensen in Sainte-la-Canard-et-l’Oie die driemaal daags rectaal hun vettige kostje krijgen toegediend, blijft de vraag.