Appies oriëntaalse mix

Vandaag werd mijn status van kritische consument eindelijk bevestigd. Wat een lekker gevoel. Ik heb namelijk al lang niet meer het gevoel dat ik als consument serieus wordt genomen. Energiemaatschappijen, telecombedrijven en kredietverstrekkers ijveren via internet en telefoon om het hardst om mijn gunst, maar ik heb toch vooral de indruk dat zij dat doen voor eigen gewin. Maar vanochtend voelde ik mij weer eens ouderwets Koning Klant.

Het begon allemaal toen ik de krant opensloeg. Of nee, het begon eerder. Afgelopen woensdag om precies te zijn. Bij de super. Een paar boodschappen kon ik goed gebruiken. Brood, vleeswaren, kaas en bakboter waren op en de bodem van Sneakers’ laatste kattenblikje kwam in zicht. Eenmaal bij de Appie besloot ik uit een impuls om ook een zakje oriëntaalse mix in het mandje te gooien. Van het huismerk.

Tot vanochtend lag het zakje (een mix van rijstzoutjes en gecoate pinda’s, aldus de verpakking) nog ongeopend in mijn keukenla. Gelukkig maar. Want toen ik zaterdagochtend mijn ochtendblad opensloeg op pagina vijf, kopte een ferme advertentie met de tekst ‘Waarschuwing!’ mij tegemoet. Ik was op slag wakker, gewaarschuwd en tellend voor twee.

Met mijn oriëntaalse mix bleek van alles mis, zo wist de Albert Heijn-directie mij in de advertentie te vertellen. In het zakje zat behalve allerlei prachtige inheemse specerijen, kruiden en emulgatoren dit keer ook teveel melamine. Die bedreigde mijn gezondheid en die van mijn medeconsument, aldus de directie. Daarom verzocht Albert Heijn mij met klem de mix niet te consumeren maar te retourneren en het aankoopbedrag per direct terug te vorderen.

Eigenbelang speelde hier duidelijk geen rol. De advertentie was geplaatst door de mij volstrekt onbekende pater familias van Albert Heijn. Die had het zich veroorloofd een klein fortuin uit te geven aan advertenties om er zeker van te zijn dat ik op geen enkel moment klachten zou krijgen van een rommelende maag of troebel zicht. Ik wist mij serieus genomen door het moderne beursgenoteerde grootbedrijf dat pal stond voor mijn welzijn en dat voelde beregoed. De zoutjes heb ik natuurlijk niet geretourneerd. Die zijn inmiddels op. Want met melamine is het net als met sex of werken: een beetje teveel kan heus geen kwaad.

Appies oriëntaalse mix – Ronald Frencken

Neem contact met me op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Volg Ronald Frencken

Ontvang nieuwe blogs direct in je inbox